De Meeuw

Het klassieke Tsjechov theaterstuk, de Meeuw. De “komedie met een grimlach”, waarin alle personages verlangen naar een onbereikbaar beter leven en (natuurlijk) naar liefde.

 

De locatie waar de voorstelling gespeeld wordt is niet toevallig gekozen: De Oude Buissche Heide was het landgoed en woonhuis van Henriëtte Roland Holst, bekend Nederlands dichter en tijdgenoot van Tsjechov. Henriëtte, regionaal bekend als “rooie Jet”, voelde zich sterk verwant met de ontwikkelingen in Rusland van haar tijd: de opkomst van het socialisme, anarchisme en de onttakeling van de “standenmaatschappij”. Thema’s die herkenbaar zijn in de karakters en ontwikkelingen in “de Meeuw”.

 

Waarom speelt de Acteerstudio als eerste deze wellicht overbekende tragikomedie? Het antwoord is eenvoudiger dan het lijkt. De Meeuw gaat over mensen van vlees en bloed. Dromen, verlangens, bewijsdrang, eenzaamheid en “games people play”. Een waar pallet van menselijk gedrag trekt aan het oog van het publiek voorbij. De kern van de voorstelling zal dan ook het menselijk gedrag zijn, de specialiteit van de Acteerstudio. Het geloofwaardig maken van ieder personage, de personages worden echte mensen en de kijker waant zich een vlieg aan de wand. De Acteerstudio schept in deze voorstelling nieuw leven. Een klassiek verhaal wordt op die manier ook weer fris en actueel. Menselijk gedrag is van alle tijden en daar ligt de herkenning, verrassing en ontroering voor het publiek. Een waarlijk bijzonder verhaal wordt door de Acteerstudio dicht en direct op het publiek voelbaar gemaakt.

 

Op donderdag 28 juni, vrijdag 29 juni, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli 2018 vond er telkens een openlucht toneelvoorstelling plaats van “De Meeuw” van Anton Tsjechov. Plaats van handeling is de Angorahoeve op de Oude Buisse Heide, gem. Zundert (NB).

Crew

schrijver : Anton Tsjechov

vertaling: Charles B. Timmer

regie: Marnix Mulder

coördinatie: Bas Roijen

Cast

ArkadinaPatricia Quicken

KostjaRalph Remers

SorinJan van Berkom

NinaEline Havenaar

Sjamrajew - Robert Pieschel

Polina - Monique Drent

Masja - Sensie Mourik

Boris - Erwin Dekker

Dorn - Atefrans de Bruin

MedvedjenkoWiets Verhoeven

JakovAnita Oosterbaan

Met dank aan

Paul Dekker

Natuurmonumenten

Stichting Cultuurlandgoederen Zundert

Martijn Hullegie (trailer)