PAUL DEKKER

paul 2.jpg

Paul Dekker (Meisner Techniek & Grotowski Techniek) groeide op in een landelijke en natuurrijke omgeving als zoon van een vader die landbouwer was en een kunstzinnige moeder, studeerde docent/regie aan de Toneelacademie Maastricht (samen met Johan Simons richting acteren), acteren aan de Willam Esper Studio NYC, en trainde in totaal drie jaar in de VS onder leiding en supervisie van William Esper door wie hij ook opgeleid werd als docent Meisner techniek. Observeerde tevens drie jaar lang alle andere lessen en alle regies aan de Williams Esper Studio NYC en de MFA/BFA Professional Actor & Director Program Rutgers University’s Mason Gross School of the Arts NJ (waar William Esper hoofd was). Observeerde o.a. Meisner-docenten Suzanne Esper, Maggie Flanigan, Barbara Marchant, Vicky Hart, en Terry Knickerbocker. Tijdens zijn Meisner training was hij studiegenoot van o.a. Sam Rockwell, John Frey, Elizabeth Mestnik, Deb Jackel, Karen Chamberlain, Kevin Kuhlke, etc… . William & Suzanne Esper bezochten hem in België/Nederland, waar zij samen een werkbezoek brachten aan de Toneelacademie Maastricht.

Met Loyd Williamson trainde hij de Williamson Beweging techniek voor Acteurs aan de Actor’s Movement Studio NYC. Met Oene Zwietink bestudeerde hij de Maastrichtse Methode voor Spraaktraining van Acteurs, ontwikkeld aan de Toneelacademie Maastricht. Trainde met Jersy Grotowski, met alle medewerkers van Grotowski’s Theater Laboratorium, en met Thomas Richardson, James Slowiak, en Jairo Cuesta aan The Open Program of the Workcenter of Jerzy Grotowski & Thomas Richards. Werkte met Stephen Wangh en Kevin Kuhlke aan de NYU afdeling ETW - Experimental Theatre Wing. Was kort assistent van Ryszard Cieslak, Grotowski’s premier acteur met wie hij bevriend was. Werkte met Eugenio Barba en verscheidene acteurs van Odin Theater. Studeerde aan en is betrokken bij de Academy of Advaita (Amsterdam, Houston, Londen, Chennai en München). Werkte o.a. aan Toneelacademie Maastricht, Theater Opleiding Fontys Hogeschool voor de Kunsten Eindhoven - Tilburg (mede oprichter en kern-docent), Theaterschool Utrecht, Koningstheateracademie Den Bosch en South West Academy of Dramatic Arts - Bristol U.K. Gaf gastlessen op verschillende theateropleidingen. Onder zijn studenten behoorden oa Monic Hendrickx, Hans Kesting, Jeroen Willems, Theo Maassen, Luudgard Willems, Hans Teeuwen, Louise Korthals, Stefan Hendrikx, Ellen Schoeters, Tineke Ann Robson, Eline Havenaar, etc.... 

 

Was medeoprichter van Toneelgroep Maastricht, Theatergroep Weliswaar Eindhoven, en La Troupe du Labyrinthe Paris. Zijn lange contact met Kevin Kuhlke (docent NYU’s Tisch School of the Arts, Theater Dep.) kent een voortdurende interactie m.b.t. het vak. Ook met de verschillende Meisner studio's in de VS en Europa wordt contact onderhouden.

 

Geeft leiding aan Stichting Meisner Acteerstudio: Opleiding & Productie - ’s-Hertogenbosch (eerste Meisner Studio in Europa sinds 1993), waar hij met een team van professionele en gespecialiseerde docenten, acteurs traint volgens de Meisner techniek. Zijn toewijding is gericht op authenticiteit en techniek van de acteur. Daartoe biedt hij een duidelijke en gerichte training aan, die een uitdagende en ondersteunende omgeving vormt om te groeien in creativiteit en ambachtelijkheid. Tevens is hij auteur van ‘De Realiteit van Acteren - Fundamentele Principes & Vaardigheden van Acteren’ (ISBN: 9789081477604) en ‘Voor- & Achterkant van Acteren’ (ISBN: 978-90-814776-1-1)  

erflijn.png